Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Się jadło... dawniej
Autor Wiadomość
seestrasse 
Zesztrasia z Szafy


Dołączyła: 13 Kwi 2004
Posty: 6538
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 8:48 pm   

po dawniejszych "chłopcach w kąpieli" dziś sekrety z mnicha... :% :hihi: :wink:
 
parker 


Dołączyła: 08 Wrz 2004
Posty: 4927
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 8:57 pm   

bo chłopcy się zestarzeli :wink:

(mój z oferty na rynek poznańsko-grudziądzki)
 
Sabaoth 
Zachodni Prusak


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 11337
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 9:03 pm   

a mój z reklamy w Zoppot :^^
_________________
www.danzig-online.pl
 
 
Leon 


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 50
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 12:32 am   

W naszym domu jadano,zupe kartoflanke okraszana boczkiem i cebula i na koniec gotowania,zaprawiana maslanka.Znam tez zupe mleczna z dynia i lanymi kluskami-bardzo smaczna.
 
villaoliva 
Olivaer


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 3297
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 12:37 am   

A miało to coś wspólnego z przepisami Dawnego Gdańska?
_________________
Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy


www.staraoliwa.pl
 
Leon 


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 50
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 12:00 am   

Takie potrawy jadano i nadal jada sie na Kaszubach i w Gdansku.
 
djjack 
OH z DM


Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 145
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 10:23 am   Lodów nie potrzeba gotować

Gdańska reklama odkryta w krakowskim przedwojennym dzienniku.

Źródło - Ilustrowany Kuryer Codzienny. Kraków 1927, nr 185 (7 VII) - Dąbrowski, Maryan. Red.

Otto_E_Weber_Weidengasse.jpg
Plik ściągnięto 5049 raz(y) 87,59 KB

 
djjack 
OH z DM


Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 145
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 11:50 am   Śledzie z Alimentarji (Milchkannengasse 8)

Reklama śledzi znaleziona w przedwojennym dzienniku.

Źródło:
1/ Ilustrowany Kuryer Codzienny. Kraków 1928, nr 176 (27 VI) - Dąbrowski, Maryan. Red.
2/ Ilustrowany Kuryer Codzienny. Kraków 1928, nr 178 (29 VI) - Dąbrowski, Maryan. Red.

Sledzie_z_Alimentarji.jpg
Plik ściągnięto 5037 raz(y) 44,59 KB

 
princessita 

Dołączyła: 27 Lis 2005
Posty: 432
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 5:56 pm   

Po Gdańsku, połowa XIX wieku:
"Kurczaki po gdańsku
Na trzy kurczaki na przystawkę, włóż je do rondla z szynką, marchwią, wiązką ziół, małym selerem naciowym i korzeniem pietruszki, zalej je do połowy ich wysokości dobrym fonds de braise (wywarem brunantnym) i reńskim winem, gotuj mocno przez trzy kwadranse, odwracając je od czasu do czasu, wywar z nich przecedź następnie przez serwetę, odtłuść go i zredukuj do konsystencji pół-glazury, którą połączysz z dobrym sosem niemieckim, do którego dodasz trzy tuziny zblanszowanych i sprawionych ostryg; podziel kurczaki na części, wyłóż na półmisek i polej je połową połową wzmiankowanego sosu, otocz potrawę koroną z grzebieni kogucich à la Villeroy i w tym czasie resztę sosu wlej do sosjerki."

https://www.facebook.com/kuchniastaropolska
 
Sbigneus 
wiarus


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 249
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 4:32 pm   

Ostrygi z kurczakiem to jak śledz z tortem. :haha:
_________________
Pości i pości.Nawet jak nie ma postu.
 
Grażyna M.L 
Sapere aude


Dołączyła: 13 Sty 2010
Posty: 77
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 6:06 pm   

princessita napisał/a:
otocz potrawę koroną z grzebieni kogucich

"Pal sześć" ostrygi, ale ile kogutków musiało oddać życie na tę koronę!
A wie ktoś z was jak smakuje koguci grzebień? - Bo ja to pamiętam. Jadłam go jak był rosół z kogutka hodowanego przy domu przez mamę. Łebek się kogutkowi odcinało, ale oprawiony z piór i pozbawiony oczu szedł do rosołku.
Ech, to były rosołki!
 
Dostojny Wieśniak 


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 3704
Wysłany: Czw Sty 16, 2014 12:39 am   

Dobry Boże! Jak smakuje koguci grzebień? Już samo skalpowanie kogucika i wydłubywanie tych oczu... No robi wrażenie. :roll:
_________________
Poldergeist
 
princessita 

Dołączyła: 27 Lis 2005
Posty: 432
Wysłany: Czw Sty 16, 2014 1:11 pm   

To jest chyba możliwe do spróbowania hodowle kapłonów wracają do łask. Nie wiem tylko czy gdzieś koło Gdańska są jakieś ich hodowle.
 
bavar 
Schönfeld

Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 158
Wysłany: Sob Sty 18, 2014 10:48 am   

A pstrąg nie traci oczu :???:
_________________
Schönfeld, ex-Stolzenberg..
 
Grażyna M.L 
Sapere aude


Dołączyła: 13 Sty 2010
Posty: 77
Wysłany: Sob Sty 18, 2014 9:22 pm   

Dostojny Wieśniak napisał/a:
Dobry Boże! Jak smakuje koguci grzebień? Już samo skalpowanie kogucika i wydłubywanie tych oczu...

Hmm... nie potrafię dokładnie określić. To bardzo delikatne w smaku mięso, ale do czego w smaku podobne? Nie umiem porównać. Oczywiście, w dawniejszych czasach nic nie mogło się zmarnować. Kogucie pióra z ogona mieniące się różnymi kolorami służyły do ozdoby kapeluszy. Pióra z piersi kur i kogutów gromadzono do wypychania piernatów - to takie materace wypełniane gorszym pierzem. Na kołdry i poduszki używano kaczego i gęsiego pierza.
Moja babcia sama sprawiała kupowaną na targu kaczkę i też nic z niej nie mogło się zmarnować: Łebek, oparzony, oskubany, pozbawiony oczu i dzioba szedł do rosołku, ale nie tylko on. Babcia sporządzała dwie "wiązki". Na każdą z nich składała się jedna dokładnie oczyszczona łapka, pół wątróbki, pół żołądka, pół serca - to wszystko ciasno związane oczyszczonymi dokładnie i wypłukanymi jelitami. Do rosołku dawano żeberka, szyjkę, końcówki skrzydeł. Reszta szła na pieczyste. część wywaru zostawiano jako rosół, resztę gotowano jako czerninę (oczywiście, babcia spuszczała kaczce krew) Do czerniny babcia dodawała jeszcze suszone jabłka, gruszki i wiśnie w occie. Do tego był obowiązkowo swojski makaron. Kto nie chciał czerniny - jadł rosołek z makaronem. Ciekawy był los wspomnianych "wiązek". Jedną zawsze dostawał mój młodszy kuzynek, drugą dostawaliśmy od babci "po uważaniu". Raz, czy dwa załapałam się na ten przysmak. Możecie się śmiać, ale to wtedy naprawdę smakowało, a jeszcze jakie to było wyróżnienie wśród kilkorga wnuków!
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dawny Gdańsk Strona Główna

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by Nasedo. adv Dawny Gdansk