Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Mundur polskiego pocztowca
Autor Wiadomość
Ponury 
Eliot Ness

Wysłany: Czw Lut 16, 2006 10:27 pm   Mundur polskiego pocztowca

Jak wyglądał mundur służbowy polskiego pocztowca z Poczty Polskiej w Gdańsku? A precyzyjniej ujmując temat po 1938 r. żołnierza polskiego "przemyconego" do WMG i przebranego za pocztowca?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Lut 16, 2006 10:31 pm   

Nie prowokuj znowu :%

Ponury 
Eliot Ness

Wysłany: Czw Lut 16, 2006 10:32 pm   

Sabaoth napisał/a:
Nie prowokuj znowu :%

Jeśli orientujesz się w temacie poproszę o jakąś konkretną odpowiedź,a nie pierdolety...

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pią Lut 17, 2006 12:34 pm   Re: Mundur polskiego pocztowca

Ponury napisał/a:
Jak wyglądał mundur służbowy polskiego pocztowca z Poczty Polskiej w Gdańsku?

Tak samo jak każdego innego polskiego pocztowca na terenie II RP.
Fotek niestety nie mam, ale jak chcesz sobie mundur obejrzeć, to możesz to zrobić np. tu:
Muzeum poczty polskiej w WMG
Ponury napisał/a:
A precyzyjniej ujmując temat po 1938 r. żołnierza polskiego "przemyconego" do WMG i przebranego za pocztowca?

To jest mało precyzyjne ujęcie. Obrońcy poczty (z wyjątkiem Guderskiego) byli normalnymi pracownikami poczty, przy okazji oczywiście również żołnierzami rezerwy WP (ci, którzy mieli obywatelstwo polskie) - jak każdy dorosły mężczyzna w II RP.
Nigdy też nie byli "przemycani", tylko normalnie, oficjalnie i jawnie zatrudniani.

luka 
urbs Gyddanyzc

Wysłany: Sob Lut 18, 2006 11:32 am   

Co jest prowokacyjnego w pytaniu o mundur pocztowca?

Goldwasser 

Wysłany: Nie Lut 19, 2006 6:48 pm   

Wybieram obcje, ze ktos zasugerowal sie tytulem ksiazki Adama Bartoszewskiego i Wieslawa Gomulskiego, wydanej w Gdansku w 1969 r. przez Wydawnictwo Morskie w Gdansku pt. "Zolnierze w pocztowych mundurach" wydanej w znikomym nakladzie 10.250 egzemplarzy. Los tych osob, to gdanski maly Katyn. Nie dopuszczam swiadomej prowokacji i profanacji czci tych osob przez nazywanie ich zolnierzami z przemytu. To bylaby podlosc i przeklamanie historii, ktorej swiadectwo dal ostatnio w swojej monografii Dieter Schenk.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Nie Lut 19, 2006 6:54 pm   

Goldwasser napisał/a:
To bylaby podlosc i przeklamanie historii, ktorej swiadectwo dal ostatnio w swojej monografii Dieter Schenk.

Czytałem książkę Schenka - żadnego przekłamania, ani podłości tam nie zauważyłem.
Zresztą głównym celem Schenka było udowodnienie, że skazanie pocztowców było mordem sądowym, więc nie wiem w jaki sposób może to uchybiać ich pamięci.

Goldwasser 

Wysłany: Pon Lut 20, 2006 4:55 pm   

Napisalem o swiadectwie historii, ktore (takze) dal D. Schenk - i chwala mu za to. Przeklamanie zas skierowane bylo do twierdzen o rzekomym przemycie zolnierzy do Poczty Polskiej w Gdansku.

postman 
postman

Wysłany: Wto Lut 21, 2006 10:23 am   

Widze ,że poruszono tutaj temat dotyczący mojej firmy ,kozystając z dnia wolnego podjade do muzeum i postaram się zrobić pare fotek munduru pocztowca z WMG. :OO

Ponury 
Eliot Ness

Wysłany: Wto Lut 21, 2006 2:36 pm   

postman napisał/a:
Widze ,że poruszono tutaj temat dotyczący mojej firmy ,kozystając z dnia wolnego podjade do muzeum i postaram się zrobić pare fotek munduru pocztowca z WMG. :OO

W końcu konkrety :) Z góry dziękuję! Fotki przydadzą się także ekipie, która tworzy specjalnego dodatkowego moda do gry Battlefield 2 pt. "Obrona Poczty Polskiej w Gdańsku`39", który będzie dla gracza swojską areną walki. Odtworzona zostanie jak najbardziej wiernie zabudowa terenu oraz sam budynek poczty. Prace już ruszyły :OO

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Lut 21, 2006 2:57 pm   

Ponury napisał/a:
W końcu konkrety :)

Konkretny adres muzeum miałeś wcześniej - mogłeś iść i sobie mundur obejrzeć a pewnie również sfotografować :%
A tak poza tym - zdjęć z obrony poczty jest mnóstwo w różnych publikacjach książkowych i w necie - wystarczy zadać sobie odrobinę trudu. Na wielu z tych zdjęć widać pocztowców w mundurach (choć niekompletnych).
Bardzo możliwe, że istnieją również inne zdjecia, na których widać polskich pocztowców w WMG.

postman 
postman

Wysłany: Wto Lut 21, 2006 5:51 pm   

Byłem i zrobiłem pare fotek munduru,chcę zaznaczyć że niestety nie jest to całkiem orginalny mundur pocztowca z Gdańska,tylko mundur pracownika Poczty pzed wybuchem wojny.Naszywki przy kołnierzyku są tam złote,takie miała osoba np naczelnik urzędu,obok są jakie mieli pocztowcy z Gdańska,zostały odnalezione w zbiorowej mogile na Zaspie.

reprodukcja.jpg
jedna z reprodukcji zdjęcia przedstawiającego prowadzoną kolumne pocztowców w strone Motławy.Po drodze wyszydzani i obrzucani obelgami .
Plik ściągnięto 23533 raz(y) 39,39 KB

czapka.jpg
Plik ściągnięto 23533 raz(y) 22,19 KB

naszywki.jpg
naszywki znalezione w mogile
Plik ściągnięto 23533 raz(y) 31,16 KB

mundur 2.jpg
Plik ściągnięto 23533 raz(y) 24,53 KB

mundur 1.jpg
Plik ściągnięto 23533 raz(y) 23,64 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Lut 22, 2006 4:19 pm   

Ten pan z lewej nie wziął udziału w obronie urzędu nr 1 na Placu Hewliusza bo został aresztowany w urzędzie nr 2 na dworcu głównym. Nazwiska nie pamiętam, ale można je znaleźć w książce "Gdańsk 1939" z której pochodzi ten skan.

pocztowiec.jpg
Plik ściągnięto 23505 raz(y) 50,08 KB

knovak 
Wanoga

Wysłany: Sro Lut 22, 2006 6:06 pm   

St. pocztylion Jan Kamiński, później więzień Stutthofu i Sachsenhausen, zm. w tym ostatnim w 1942 r.

roland 

Wysłany: Czw Lut 23, 2006 2:51 pm   

To jest zdjęcie dziadka mojej koleżanki (jedyne jakie istnieje)

Odpowiedz do tematu