Wysłany: Czw Lut 16, 2006 10:27 pm Mundur polskiego pocztowca
Jak wyglądał mundur służbowy polskiego pocztowca z Poczty Polskiej w Gdańsku? A precyzyjniej ujmując temat po 1938 r. żołnierza polskiego "przemyconego" do WMG i przebranego za pocztowca?
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 12:34 pm Re: Mundur polskiego pocztowca
Ponury napisał/a:
Jak wyglądał mundur służbowy polskiego pocztowca z Poczty Polskiej w Gdańsku?
Tak samo jak każdego innego polskiego pocztowca na terenie II RP.
Fotek niestety nie mam, ale jak chcesz sobie mundur obejrzeć, to możesz to zrobić np. tu:
Muzeum poczty polskiej w WMG
Ponury napisał/a:
A precyzyjniej ujmując temat po 1938 r. żołnierza polskiego "przemyconego" do WMG i przebranego za pocztowca?
To jest mało precyzyjne ujęcie. Obrońcy poczty (z wyjątkiem Guderskiego) byli normalnymi pracownikami poczty, przy okazji oczywiście również żołnierzami rezerwy WP (ci, którzy mieli obywatelstwo polskie) - jak każdy dorosły mężczyzna w II RP.
Nigdy też nie byli "przemycani", tylko normalnie, oficjalnie i jawnie zatrudniani.
Wybieram obcje, ze ktos zasugerowal sie tytulem ksiazki Adama Bartoszewskiego i Wieslawa Gomulskiego, wydanej w Gdansku w 1969 r. przez Wydawnictwo Morskie w Gdansku pt. "Zolnierze w pocztowych mundurach" wydanej w znikomym nakladzie 10.250 egzemplarzy. Los tych osob, to gdanski maly Katyn. Nie dopuszczam swiadomej prowokacji i profanacji czci tych osob przez nazywanie ich zolnierzami z przemytu. To bylaby podlosc i przeklamanie historii, ktorej swiadectwo dal ostatnio w swojej monografii Dieter Schenk.
To bylaby podlosc i przeklamanie historii, ktorej swiadectwo dal ostatnio w swojej monografii Dieter Schenk.
Czytałem książkę Schenka - żadnego przekłamania, ani podłości tam nie zauważyłem.
Zresztą głównym celem Schenka było udowodnienie, że skazanie pocztowców było mordem sądowym, więc nie wiem w jaki sposób może to uchybiać ich pamięci.
Napisalem o swiadectwie historii, ktore (takze) dal D. Schenk - i chwala mu za to. Przeklamanie zas skierowane bylo do twierdzen o rzekomym przemycie zolnierzy do Poczty Polskiej w Gdansku.
Widze ,że poruszono tutaj temat dotyczący mojej firmy ,kozystając z dnia wolnego podjade do muzeum i postaram się zrobić pare fotek munduru pocztowca z WMG.
Widze ,że poruszono tutaj temat dotyczący mojej firmy ,kozystając z dnia wolnego podjade do muzeum i postaram się zrobić pare fotek munduru pocztowca z WMG.
W końcu konkrety Z góry dziękuję! Fotki przydadzą się także ekipie, która tworzy specjalnego dodatkowego moda do gry Battlefield 2 pt. "Obrona Poczty Polskiej w Gdańsku`39", który będzie dla gracza swojską areną walki. Odtworzona zostanie jak najbardziej wiernie zabudowa terenu oraz sam budynek poczty. Prace już ruszyły
Konkretny adres muzeum miałeś wcześniej - mogłeś iść i sobie mundur obejrzeć a pewnie również sfotografować
A tak poza tym - zdjęć z obrony poczty jest mnóstwo w różnych publikacjach książkowych i w necie - wystarczy zadać sobie odrobinę trudu. Na wielu z tych zdjęć widać pocztowców w mundurach (choć niekompletnych).
Bardzo możliwe, że istnieją również inne zdjecia, na których widać polskich pocztowców w WMG.
Byłem i zrobiłem pare fotek munduru,chcę zaznaczyć że niestety nie jest to całkiem orginalny mundur pocztowca z Gdańska,tylko mundur pracownika Poczty pzed wybuchem wojny.Naszywki przy kołnierzyku są tam złote,takie miała osoba np naczelnik urzędu,obok są jakie mieli pocztowcy z Gdańska,zostały odnalezione w zbiorowej mogile na Zaspie.
reprodukcja.jpg jedna z reprodukcji zdjęcia przedstawiającego prowadzoną kolumne pocztowców w strone Motławy.Po drodze wyszydzani i obrzucani obelgami .
Ten pan z lewej nie wziął udziału w obronie urzędu nr 1 na Placu Hewliusza bo został aresztowany w urzędzie nr 2 na dworcu głównym. Nazwiska nie pamiętam, ale można je znaleźć w książce "Gdańsk 1939" z której pochodzi ten skan.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum