Czy ktoś wie co mieściło się w tym budynku? Bo obecnie jakiś warsztat Mi to wygląda na budowlę sakralną. W internecie na temat Tujska nie znalazłam nic oprócz spisu nazwisk mennonitów.
Ja wiem, ja wiem Choć wiem niewiele, to powiem. Podczas rozmów z mieszkańcami wsi chyba w '98 dowiedziałem się, że mieścił się tam (cytując relacje) "za Niemca" Dom Towarowy. Więcej nie wiem i nie powiem
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Dom towarowy, mówisz... Może po wojnie był tam sklep.
Teraz mieszkańcy nie są rozmowni. Każdy, kto przyjedzie samochodem i robi zdjęcia to "szwab". Szwab, który chciałby coś zabrać ...
A mnie nadal ciekawi co było tam przed rokiem czterdziestym piątym
Jak dla mnie teoria z Domem Towarowym przed '45 nie jest aż tak wątpliwa. Budynek ma reprezentacyjny front, 2wejścia i raczej obfitą część "od zaplecza".. Porównania z czysto "miejskimi" domami towarowymi by nie wytrzymał, ale prawdopodobne, że na ówczesne potrzeby Tujska i okolicznych osad był wystarczający. Coś w rodzaju takiej gminnej Hali Targowej może?
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Budowano go z przeznaczeniem na kościół . I faktycznie był tam zbór.
Po wojnie były magazyny, a potem jeszcze sklep. Nie pełnił już później roli sakralnej .
W międzyczasie powstało cudo miejscowe tzn, nowy kościół. Ale nie jest taki zły, po prostu nowy.
Do tego czasu tzn. do 2001/2 roku kościołem parafialnym katolickim był kościół w
Cyganku ( wraz z greko-katolikami).
Nie wiem jak teraz, ale zbór był do kupienia.
Poproszę o jakieś dowody, zdjęcia. Bo póki co, to jest wszystko patykiem na wodzie pisane i "jedna pani drugiej pani". A mi bardzo zależy na dokumentacji tego miejsca.
Z góry dziękuję.
widnieje informacja, iż jest to dawny dom modlitwy, co może świadczyć o tym, że był to zbór ewangelicki.
Na stronie tej jest również adres pana Tomasza - może wie coś więcej na ten temat.
Co do informacji na temat przeznaczenia obiektu jako kościoła rzymsko - katolickiego w latach 80 i 90 to jest to informacja 100%. Tu ze zdobyciem zdjęć nie byłoby problemu, ale podejrzewam, że chodzi ci raczej o dokumentację fotograficzną z lat wcześniejszych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum