Wysłany: Sob Cze 18, 2005 11:07 pm Łąkowa i Fabryka karabinów
Szukam wszystkiego co dotyczy Łąkowej i w wszczególności dawnej Królewskiej Fabryki Karabinów (Kgl Gewehrfabrik). Czy ktoś może mi w tym pomóc? Potrzebuję zdjęć, map, danych i wszystkich informacji o tym co tam się działo od czasu budowy (chyba ok. 1850) do dnia dzisiejszego. Nawet zdjęcia z czasów zakładów futrzarskich i zakładów papierniczych będą cenne. Oczywiście wszystkich którzy pomogą zapraszam na piwo i dobre jedzonko
wszystkich informacji o tym co tam się działo od czasu budowy (chyba ok. 1850) do dnia dzisiejszego.
Z moich informacji wynika, że najpierw to była rusznikarnia niejakiego Geschkata. Nie wiem, od kiedy istniała, w każdym razie w 1839 r. została przeniesiona z Osieka na Łąkową 35, do budynku po byłej rafinerii cukru.
W 1844 lub 1845 r. rusznikarnię zakupili bracia Heinrich i Max Behrend. Próbowali oni przekształcić zakład w fabrykę i zainstalowali w nim maszynę parową. Przedsięwzięcie było deficytowe i w 1853 r. bracia odsprzedali zakład państwu pruskiemu.
Od tego czasu (1853) była to Królewska Fabryka Broni (Koenigliche Gewehr-Fabrik). W 1873 r., po otrzymaniu środków z kontrybucji francuskiej, dokupiono sąsiednie parcele (nr 36-38?) i rozbudowano fabrykę.
Po przegranej wojnie, w 1919 r. (13 października) rząd niemiecki przekazał prawa majątkowe do zakładów zbrojeniowych na terenie Gdańska gminie miejskiej.
Jak wynika z danych przytaczanych w cytowanym wyżej wątku, przez jakiś czas obiekty dawnej fabryki broni należały do spółki Gdański Monopol Tytoniowy (Danziger Tabak-Monopol AG), utworzonej w 1927 r. Z tym, że 1 lipca 1928 r. otwarto należącą do tej spółki fabrykę papierosów na sąsiedniej parceli, Łąkowa 39/44.
Prawdopodobnie ten karabol też pochodzi z tej fabryki...
karabol.jpg
Plik ściągnięto 42538 raz(y) 19,94 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Były jeszcze - niedaleko Łąkowej - wojskowe warsztaty artyleryjskie, założone w 1818 r. przy nie istniejącej dziś ulicy Hühnergasse (na wklejonej wyżej w tym wątku mapce po prawej stronie, choc brak tam nazw ulic Reitergasse i Hühnergasse). Tak samo jak fabryka karabinów, w 1919 r. przeszły na własność Miasta Gdańska, a następnie zostały przekształcone w fabrykę opakowań blaszanych.
I jeszcze jeden karabol (Mauser) z gdańskiej fabryki wyprodukowany w 1887 roku.
M1871-84_Mauser_Danzig_1887.jpg
Plik ściągnięto 42413 raz(y) 42,84 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum