Nie, nie - namieszałeś tu nieźle... Schlüter to w Niemczech dość popularne nazwisko i taka piekarnia była przed laty w Berlinie (jeszcze wtedy Zachodnim). Zaopatrywała m.inn. Aldi. Właściciel wsławił się w swoim czasie kupnem za 1 Markę całej wielkiej firmy mieszkaniowej Neue Heimat (należącej do związków zawodowych). Po roku zaniedbaną dalej Neue Heimat oddał spowrotem za bodaj 10 milionów marek. Teraz pozostałe budynki fabryczne oferowane są do adaptacji na inne cele. Ale to zupełnie inna bajka.
Schlüterbrot to jest dawniej wyrabiany i dziś prawie zapomniany (w Niemczech) gatunek chleba. Schlüterbrot to chleb pełnoziarnisty, żytni z 20 - 25% dodatkiem "Schlütermehl" = specjalnej mączki. Mączka ta była wytwarzana z kleiku żytniego. Kleik ten był poddawany działaniu pary pod ciśnieniem wydzielając sporo enzymów a przedewszystkim też cukrów, które podczas wypieku karmelizowały się i zabarwiały chleb na kawowy kolor oraz nadawały niecodziennego aromatu.
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez Piotrp Nie Kwi 04, 2010 3:07 pm, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum