Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
mój Niedzwiednik w aparacie lata 70 i póżniej
Autor Wiadomość
kamaz 

Wysłany: Sro Lut 13, 2008 11:43 am   

niestety w oryginale jest to malusie zdjęcie o wymiarach 10,5/7,5cm i tak już po skanowaniu niebezpiecznie wyostrzam foty by z tak małych było cokolwiek widać w szczegółach. czekaj postaram się coś pokombinować.

kamaz 

Wysłany: Sro Lut 13, 2008 11:58 am   

powiem tylko, że jak się temu zdjęciu przyglądam właśnie z bliska to widać dość dobrze wiele szczególików w okolicy tych baraków widać wieżę starego kościoła pomiędzy drzewami za wałem i dzięki temu zdjęciu przypomniało mi się coś jeszcze czego od dawna nie ma. Pamiętacie pewnie z czasów gdy byliście dziećmi jeszcze tuż przed mostem chyba tym po prawej stronie patrząc z pozycji robionego zdjęcia była taka jak to nazwać chyba tam elektryka była- wysoka, wąska słupkowa budowla z daszkiem-wyglądająca na baaaardzo starą- rozdzielnica? Widać ją ledwo co ale widać na tej focie. Powiększam ten fragment zdjęcia Wodnik, ale z dużą szkodą dla jego wyrazistości chyba nie ma sensu.

wodnik88 
Adamek

Wysłany: Sro Lut 13, 2008 12:42 pm   

Cóż trudno, ale i tak należą Ci się uznania za opublikowanie tych zdjęć. Większość ludzi, którzy mają zdjęcia z jakiegoś powodu nie chcą ich publikować.

A przy okazji czy twój tata pamiętam może czy był jakiś kanał, który biegł wzdłuż dzisiejszej ulicy Niedźwiednik, pod dzisiejszą pocztą i kończył się w okolicach wiaduktu?
(kanał na potoczek płynący za strzelnicą)

kamaz 

Wysłany: Sro Lut 13, 2008 1:21 pm   

Popytam na pewno jak będziemy mieć kontakt.Ja pamiętam tylko dość wyraźnie ten domek stojący na miejscu obecnego zbiornika retencyjnego tuż przy naszym niedźwiednikowym przystanku autobusowym utajony w krzaczorach , drzewach, tuż nad pozarastanym ale niemałym stawkiem.może ten stawek miałby jakiś związek z tym strumyczkiem po drugiej stronie jezdni. Ten domek stał jak pamiętam w głębi tej nieposkromionej niczyją ręką zieloności, pozarastane strasznie tam było - na przeciw tych pierwszych od ulicy istniejących jeszcze działek. takie tajemnicze domki,trochę straszące zapadają dzieciakom w pamięć.
A ludzie owszem mają foty i to nie takie- lepsze, nie wklejają bo..... tysiąc powodów dlaczego tego nie robią- ogólnie spora część powiedziałaby by pewnie: nie zajmujemy się takimi pierdołami, nie ma na to po prostu czasu, w to trzeba głębiej wejść, poszukać zdjęcia, obronić je ,nie mają może internetu, sprzętu do obróbki, może po prostu nie żyją przeszłością, nie są sentymentalni,nie mają tej potrzebnej by siedzieć na tym wątku miłości do swojej małej- ojczyzny, nie wiedzą, że jest takie zapotrzebowanie,że ktoś poszukuje takich dokumentalnych fotografii, że w ogóle gdzieś jest miejsce gdzie można te fotografie zamieścić.

Dlaczego ja się dzielę- bo mnie to najzwyczajniej w świecie cieszy, że mogę czymś cennym jak mi się wydaje podzielić się z innymi, z kimś powspominać,porozgrzebywać pokłady pamięci o tym miejscu bo kocham to miejsce, wiąże się z tysiącem dziecięcych wspomnień i nie chcę zapomnieć jakim było i chcę by inni może młodsi, może dopiero od niedawna pomieszkujący na tym osiedlu mieli możliwość choć na zdjęciach to zobaczyć, po prostu miło jest gdy ktoś docenia wysiłek, cieszy na niepozorną z pozoru fotkę i widzi tam coś dla siebie ważnego i chce by mu tłumaczyć każdą pierdołkę na focie powiększać jakiś fragment. Z takimi świadomymi swojego miejsca dorastania, życia ludźmi aż miło dzielić się tym wszystkim.
Nawet dziś mój tata stwierdził, "jak ja żałuję, że za tamtych czasów nie zrobiłem więcej dokumentacji tych miejsc Niedźwiednika. Robiło się wtedy wszystkiego z 4 rolki filmu na rok..."
Ale to tak jak dziś, nie docenia się tego co się ma teraz, na codzień a pejzaż Gdańska zmienia się dosłownie z godziny na godzinę i wiele miejsc pięknych, urokliwych, ciekawych odchodzi w niebyt.Pojawiają się inne ale i one mają swój czas i swój kres więc warto nie tylko mijając patrzeć ale widzieć, dostrzegać, warto czasem zabrać ze sobą aparat i uwiecznić bo nie wiadomo czy dany kadr miejsca za lat kilkanaście, kilakdziesiąt nie będzie poszukiwany, rozchwytywany, wspominany.

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Sro Lut 13, 2008 2:05 pm   

Święte słowa. A już "dlaczego tak mało zdjęć robiłam/łem" to chyba nasze wspólna zgryzota.
Każdy ma takie swoje miejsce, swój Dom.

Wuda 

Wysłany: Sro Lut 13, 2008 9:11 pm   

kamaz napisał/a:
widok z wzniesienia z widokiem na Brętowo ok 80 r. Obecnie stoją tu 4 piętrowce, szkoła Jana de la Salle z boiskiem, przychodnia...

Kamaz stojąc na górce gdziej miesciała się dawna 38-ka ul. Słowackiego mamy po prawej (patrząc na zburzony wiadukt) a na tym zdjęciu dokładnie widać że słowackeigo jest po lewej - to tylko taka mała moja refleksja!

Pozdrawiam

wodnik88 
Adamek

Wysłany: Sro Lut 13, 2008 10:34 pm   

Wuda napisał/a:
kamaz napisał/a:
widok z wzniesienia z widokiem na Brętowo ok 80 r. Obecnie stoją tu 4 piętrowce, szkoła Jana de la Salle z boiskiem, przychodnia...

Kamaz stojąc na górce gdziej miesciała się dawna 38-ka ul. Słowackiego mamy po prawej (patrząc na zburzony wiadukt) a na tym zdjęciu dokładnie widać że słowackeigo jest po lewej - to tylko taka mała moja refleksja!

Pozdrawiam

Jak Słowak może być po lewej jak latarnie oświetlające go są po prawej :P

kamaz 

Wysłany: Sro Lut 13, 2008 10:48 pm   

logika Twojego wywodu Wuda jest dla mnie nielogiczna:) wszystko jest tak jak ma być na tym zdjęciu- nie rozumiem za bardzo o co chodzi.Wyjaśnij mi po babsku:)słowackiego jest po prawej.

Piotr J. 
Blockeweg

Wysłany: Sro Lut 13, 2008 11:48 pm   

Pięknie Kamaz wyraziłaś tęsknoty chyba nas wszystkich z grona FDG...Niedźwiednik i Brętowo to miejsca, przez które w ostatnim trzydziestoleciu przetoczył się walec historii i zmian. Doskonale pamiętam trafostację obok zburzonego wiaduktu kolejowego. Identyczna stoi do dziś przy ul. Polanki / róg Chełmońskiego. Wiele podobnych stoi też w innych miejscach Gdańska. Ta obok wału jeżeli dobrze pamiętam, została zburzona ok. 1995 r. Widziałem kiedyś fantastyczną fotkę z 1970 roku przyczółków wiaduktu, łącznie z trafostacją od strony Wrzeszcza w kierunku Niedźwiednika. Było to na wystawie w Gdańskiej Galerii Fotografii ok. 1990 roku. Niestety, kiedy zapytałem o tę fotkę Pana Stefana Figlarowicza, dyrektora Galerii, odpisał mi, że muszę się zwrócić pisemnie o tzw. kwerendę. Nie stało mi czasu ani sił pisania podań.Na razie wklejam zdjęcie z 1999 roku w czasie wizyty Papieża w Gdańsku. trafostacji już nie ma , za to Słowackiego na tym odcinku ciągle jednojezdniowa.

slowackiego 5 VI 1999 a.jpg
Plik ściągnięto 11047 raz(y) 78,83 KB

Wuda 

Wysłany: Czw Lut 14, 2008 12:05 am   

kamaz napisał/a:
logika Twojego wywodu Wuda jest dla mnie nielogiczna:) wszystko jest tak jak ma być na tym zdjęciu- nie rozumiem za bardzo o co chodzi.Wyjaśnij mi po babsku:)słowackiego jest po prawej.

O Przepraszam!
Masz rację to jest to wzniesienie! Dopiero teraz po twoim poście poukładałem sobie wszystko jak należy i rzeczywiście wszytsko pasuje w 100%

Mój bład polegał na tym że ja cały czas myślałem że ul. Słowackiego bignie prosto :)
(co widać na załączonym zdjęciu)

Także zwracam honor!
Pozdrawiam[/quote]

kamaz pic.jpg
Moje błędne rozumowanie!
Plik ściągnięto 11037 raz(y) 60,04 KB

kamaz 

Wysłany: Czw Lut 14, 2008 12:26 am   

:hihi: cieszę się, że sie sprawa wyjaśniła.
przyznam, że kapitalne są te co po niektórych strzałeczki jak w poprzednio ponazywanym zdjęciu-np z opisem trzepak, i tak jak tu Wudy wszystko wyjaśniające rozrysowane, opisy,wytyczone linie kolorowe

- jesteście fajna brygada dociekliwców.

Co do tego, że taka sama wieżyczka jest jeszcze przy Polankach- oj muszę się tam przejść, chciałabym bardzo zobaczyć i przypomnieć sobie tamtą. Tylko to caaaała wyprawa z miejsca gdzie mieszkam a może ktoś z Was będzie tamtędy przechodził w jakimś najbliższym czasie i cyknie, co?
Kolejna rzecz mam kilka dość konkretnych acz bezpośrednich pomysłów, uderzyłam dziś do jednego ze starszych panów- ojciec koleżanki z osiedla, ma poszukać fotek, chcę napisać na forum wszystkich klas ze szkoły 38 żeby ludziska poszperali w zasobach rodziców, dziadków i swoich i wrzucili tu coś co mają- może jakieś ciekawe foty dzięki temu dojdą. Trza próbować na różne sposoby.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pią Lut 15, 2008 12:35 pm   

Cytat:
Co do tego, że taka sama wieżyczka jest jeszcze przy Polankach- oj muszę się tam przejść, chciałabym bardzo zobaczyć i przypomnieć sobie tamtą. Tylko to caaaała wyprawa z miejsca gdzie mieszkam a może ktoś z Was będzie tamtędy przechodził w jakimś najbliższym czasie i cyknie, co?

Tu są zdjęcia wieży i z wieży :wink:

www.staraoliwa.pl

kamaz 

Wysłany: Pią Lut 15, 2008 3:55 pm   

mi chodziło o taką poniemiecką stację transformatorową z czerwonej cegły wysokości około 2 pięter, nie o tę. To taka jak opisuję stała kiedyś około 20 metrów przed zerwanym mostem po prawej stronie patrząc na Wrzeszcz.
Dziękuję jednak, mój błąd to to, że nazwałam to wieżyczką i to zmyliło:)

Piotr J. 
Blockeweg

Wysłany: Sob Lut 16, 2008 3:09 pm   

Właśnie wróciłem ze spacerku w stronę Polanek , gdzie cyknąłem trafostację telefonem. Niestety, otynkowanie i reklamy nie przysporzyły jej uroku.

trafostacja polanki.jpg
Plik ściągnięto 10959 raz(y) 75,09 KB

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Sob Lut 16, 2008 8:25 pm   

W sumie mam też 2 foty stacji transformatorowych, ale to może TU sobie przejdźmy bo się bałagan w temacie zrobi :wink: [pozwoliłem sobie podlinkować zdjęcie Piotra J.]

A co do tej przy wiadukcie to tam czasem jakichś pozostałości po niej nie ma nie? Na swoich zdjęciach znalazłem tylko coś co wygląda jak pozostałość po reklamie - z kawałkiem szyny (przypadek?:)).

DSC03384c500b.jpg
Plik ściągnięto 10938 raz(y) 58,47 KB

Odpowiedz do tematu