Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Targ Sienny
Autor Wiadomość
Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Sie 10, 2009 11:47 am   

Dzisiaj dotarły do mnie dwie pocztówki przedstawiające Mały Błędnik i Promenadę. Widać na nich altankę bardzo podobną do tej z litografii w tym wątku na str. 2 (załączam poniżej dla porównania). Czyżby to była ta sama altanka? Jeśli tak to znaczyłoby że zdjęcie do litografii wykonano z okolic Huciska!

1035.jpg
Plik ściągnięto 21297 raz(y) 69,8 KB

1035z.jpg
Plik ściągnięto 21297 raz(y) 54,89 KB

1036.jpg
Plik ściągnięto 21297 raz(y) 64,84 KB

1036z.jpg
Plik ściągnięto 21297 raz(y) 65,85 KB

promenade_1_m.jpg
Altanka ze str. 2 tego wątku.
Plik ściągnięto 21297 raz(y) 75,81 KB

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Sie 10, 2009 11:55 am   

I jeszcze jedno ujęcie Heu Markt z odsłonięcia pomnika cesarza Wilhelma. Jeśli zdjęcie do litografii wykonano z okolic Huciska to dom po prawej za altanką mógłby być budynkiem stojącym przy Krebs Markt (widoczny w tle na poniższym zdjęciu).

1037.jpg
Plik ściągnięto 21295 raz(y) 70 KB

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pon Sie 10, 2009 12:19 pm   

Altanka faktycznie podobna, ale chyba jednak nie ta sama - ta z pierwszych zdjęć ma chyba podstawę w kształcie kwadratu, ta druga jest raczej okrągła, lub ośmiokątna.
Ale może to być przekłamanie w rysunku (litografii).

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Sie 10, 2009 12:36 pm   

Litografia wygląda jakbyy była rysunkiem wykonanym (niestarannie) na podstawie zdjęcia. Mostek przed altanką jest zupełnie inny (prosta barierka, a nie łukowa jak na zdjęciu) ale kopuła altanki jest bardzo podobna. Pomijając drobne przekłamania i nieścisłości na litografii cała reszta mogłaby się zgadzać. Zdjęcie do litografii wykonano według mnie gdzieś z prawego brzegu kanału (pomiędzy kanałem a domami przy Kleiner Irrgarten w okolicy Huciska, pierwszy mostek na litografii to ten z oryginalnie łukową barierką, za nim altanka na lewym brzegu, a za nią most Promenade (czyli Krebs Markt). Za mostem dom widoczny na kolejnym zdjęciu.

Można ewentualnie przyjąć, że litografię wykonano dużo wcześniej niż powyższe zdjęcia i wtedy barierka mostu była właśnie taka jak na litografii czyli prosta, a zmieniono ją później.

groszek 

Wysłany: Wto Sie 25, 2009 10:35 pm   

Wg. mnie to ta sama altanka- córka Groszka. Groszek tez tak uważa.(maje dziecko ma lepsze oczy niż ja ,ale ja mam nowe okulary :wink: )

bijouM 
.

Wysłany: Sro Sie 26, 2009 8:08 pm   

Mam zapytanie ... czy na skanach 1035 i 1036, te białe budynki, to ul Dominikwall? i czy istnieje jakaś możliwość abym mogła sprawdzić jakie one miały numery?
i jeszcze jedno.. ten park który znajdował się w tamtym rejonie, przed General Kommando, Irrgarten Partie, dzisiejsze pozostałości jego to ten skwer z pomnikiem M Konopnickiej?
Jak duży był ten park?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Sie 26, 2009 9:30 pm   

Tak, te budynki to kamienice przy Dominikswall. Na poniższej pocztówce to te białe domy po prawej, pocztówka przedstawia widok mniej więcej sprzed budynku komendantury / siedziby Wysokiego Komisarza LN w stronę Dominikswall.

Park miał zbliżony obszar do dzisiejszego (poszerzono ul. Wały Jagiellońskie), zaznaczyłem go na zielono, a domy z pocztówek na pomarańczowo. Ich numery można znaleźć w księdze adresowej. Numeracja na Dominikswall zaczynała się od Targu Siennego i te kamienice miały kolejne numery od 1 do 5 (pod nr 3 mieścił się konsulat generalny Niemiec i Deutsche Passstelle - oznaczone na mapce). Kolejne numery od 6 do 14 były po przeciwnej stronie ulicy i biegły w tym samym kierunku od Targu Siennego do Targu Drzewnego. Pasaż (Passage) rozdzielał numery 6 i 7a/7b.

1048.jpg
Plik ściągnięto 17502 raz(y) 76,03 KB

1047.jpg
Plik ściągnięto 17502 raz(y) 74,8 KB

groszek 

Wysłany: Sro Sie 26, 2009 10:00 pm   

Tych kamienic oczywiście już nie ma? Szkoda :II .Co do oceny altanki przez moje dziecko ma ono nie jakie pojecie o tym co pisze ponieważ ukończyła ODK . na wydz. szt pięknych na UMK w Toruniu.

Piotr J. 
Blockeweg

Wysłany: Sro Sie 26, 2009 10:28 pm   

Saab, próbuję wtłoczyć w zdjęcie , które przedstawiasz budynek Lebenversicherungsanstaldt Wespreussen, Silberhutte 1, na planie Mikołaja z 1940 nie mogę wyraźnie przybliżyć, czy zajął on część terenu wskazanego na zdjęciu od Ciebie? Wklejam fotkę z http://www.skyscrapercity...d.php?t=327546, z pewnością jest też gdzieś na naszym FDG.

hucisko0ya.jpg
Plik ściągnięto 17489 raz(y) 60,98 KB

renekk 

Wysłany: Sro Sie 26, 2009 10:59 pm   

Ubezpieczalnia była tutaj:

bez nazwy.jpg
Plik ściągnięto 17481 raz(y) 42,81 KB

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Sie 26, 2009 11:00 pm   

groszek napisał/a:
Tych kamienic oczywiście już nie ma?

Nie ma, znikęły całkowicie po poszerzeniu Wałów Jagiellońskich. Nie mam pewności czy wszystkie ale część przetrwała wojnę.

Piotr J. napisał/a:
...próbuję wtłoczyć w zdjęcie , które przedstawiasz budynek Lebenversicherungsanstaldt Wespreussen, Silberhutte 1, na planie Mikołaja z 1940 nie mogę wyraźnie przybliżyć, czy zajął on część terenu wskazanego na zdjęciu od Ciebie?

Miałem gdzieś lepsze ujęcie z widocznym fragmentem Dominikswall ale nie mogę go znaleźć w czeluściach mojego dysku. Załączam za to inne, widok z Targu Siennego na Hucisko, na rogu Huciska i Wałów Jagiellońskich widać za pomnikiem fragment tego budynku.

1049.jpg
Plik ściągnięto 17479 raz(y) 77,1 KB

Piotr J. 
Blockeweg

Wysłany: Sro Sie 26, 2009 11:39 pm   

Dzięki koledzy, a więc budynek Lebensversicherungsanstalt Westpreussen dłuższą ścianą położony był przy Wałach Św Dominika, a o adresie decydowało wejście położone w krótszym boku gmachu. Przy okazji ciekawostka ,załączam pismo z LVAWP do Sądu w sprawie wysłania listów hipotecznych, dotyczących kredytu na budynek, którego jestem obecnie właścicielem (ul Ludowa nr 10). Jest to ostatni wpis w niemieckiej księdze wieczystej, następne wpisy są już w nowej księdze z 1959 roku. Warto dodać, że wszystkie hipoteki zostały po II Wojnie Światowej unieważnione, a nieruchomości ,czy to Skarb Państwa , czy osoby fizyczne ( np. Niemcy z polskim obywatelstwem) nabyli bez obciążeń.
Sądzę, że wojnę przetrwał tylko jeden z budynków przy Małym Błędniku, pokazuje to zdjęcie z monografii Stankiewicza i Szermera "Gdańsk Rozwój architektoniczny i urbanistyczny" wyd. Arkady 1959 r. str. 203. Ten sam budynek widać na zdjęciu za gmachem LVAWP.

hochstriess blat 550.jpg
Plik ściągnięto 17471 raz(y) 53,27 KB

klein irrgarten.jpg
Plik ściągnięto 17471 raz(y) 77,91 KB

villemo 

Wysłany: Czw Sie 27, 2009 7:49 am   

Mam pytanko :) Czy ten budynek dzisiaj istnieje? Jeśli tak to w którym miejscu mogę go zlokalizować? Proszę-napisz dokładniej :)

Piotr J. 
Blockeweg

Wysłany: Czw Sie 27, 2009 8:12 am   

Budynek został rozebrany, prawdopodobnie w związku z poszerzeniem Wałów Jagiellońskich. Co do lokalizacji, wystarczy cofnąć się o stronę i porównać z pocztówką Saaba. Ciekawe za to, jaki gmach miał adres.

Clipboard01.jpg
Plik ściągnięto 17447 raz(y) 23,49 KB

villemo 

Wysłany: Czw Sie 27, 2009 9:41 am   

Ach już widzę! :) Dzięki za odpowiedź. A co do numeru, to nie mam bladego pojęcia :)

Odpowiedz do tematu