Dzisiaj dotarły do mnie dwie pocztówki przedstawiające Mały Błędnik i Promenadę. Widać na nich altankę bardzo podobną do tej z litografii w tym wątku na str. 2 (załączam poniżej dla porównania). Czyżby to była ta sama altanka? Jeśli tak to znaczyłoby że zdjęcie do litografii wykonano z okolic Huciska!
I jeszcze jedno ujęcie Heu Markt z odsłonięcia pomnika cesarza Wilhelma. Jeśli zdjęcie do litografii wykonano z okolic Huciska to dom po prawej za altanką mógłby być budynkiem stojącym przy Krebs Markt (widoczny w tle na poniższym zdjęciu).
Altanka faktycznie podobna, ale chyba jednak nie ta sama - ta z pierwszych zdjęć ma chyba podstawę w kształcie kwadratu, ta druga jest raczej okrągła, lub ośmiokątna.
Ale może to być przekłamanie w rysunku (litografii).
Litografia wygląda jakbyy była rysunkiem wykonanym (niestarannie) na podstawie zdjęcia. Mostek przed altanką jest zupełnie inny (prosta barierka, a nie łukowa jak na zdjęciu) ale kopuła altanki jest bardzo podobna. Pomijając drobne przekłamania i nieścisłości na litografii cała reszta mogłaby się zgadzać. Zdjęcie do litografii wykonano według mnie gdzieś z prawego brzegu kanału (pomiędzy kanałem a domami przy Kleiner Irrgarten w okolicy Huciska, pierwszy mostek na litografii to ten z oryginalnie łukową barierką, za nim altanka na lewym brzegu, a za nią most Promenade (czyli Krebs Markt). Za mostem dom widoczny na kolejnym zdjęciu.
Można ewentualnie przyjąć, że litografię wykonano dużo wcześniej niż powyższe zdjęcia i wtedy barierka mostu była właśnie taka jak na litografii czyli prosta, a zmieniono ją później.
Mam zapytanie ... czy na skanach 1035 i 1036, te białe budynki, to ul Dominikwall? i czy istnieje jakaś możliwość abym mogła sprawdzić jakie one miały numery?
i jeszcze jedno.. ten park który znajdował się w tamtym rejonie, przed General Kommando, Irrgarten Partie, dzisiejsze pozostałości jego to ten skwer z pomnikiem M Konopnickiej?
Jak duży był ten park?
Tak, te budynki to kamienice przy Dominikswall. Na poniższej pocztówce to te białe domy po prawej, pocztówka przedstawia widok mniej więcej sprzed budynku komendantury / siedziby Wysokiego Komisarza LN w stronę Dominikswall.
Park miał zbliżony obszar do dzisiejszego (poszerzono ul. Wały Jagiellońskie), zaznaczyłem go na zielono, a domy z pocztówek na pomarańczowo. Ich numery można znaleźć w księdze adresowej. Numeracja na Dominikswall zaczynała się od Targu Siennego i te kamienice miały kolejne numery od 1 do 5 (pod nr 3 mieścił się konsulat generalny Niemiec i Deutsche Passstelle - oznaczone na mapce). Kolejne numery od 6 do 14 były po przeciwnej stronie ulicy i biegły w tym samym kierunku od Targu Siennego do Targu Drzewnego. Pasaż (Passage) rozdzielał numery 6 i 7a/7b.
Tych kamienic oczywiście już nie ma? Szkoda .Co do oceny altanki przez moje dziecko ma ono nie jakie pojecie o tym co pisze ponieważ ukończyła ODK . na wydz. szt pięknych na UMK w Toruniu.
Saab, próbuję wtłoczyć w zdjęcie , które przedstawiasz budynek Lebenversicherungsanstaldt Wespreussen, Silberhutte 1, na planie Mikołaja z 1940 nie mogę wyraźnie przybliżyć, czy zajął on część terenu wskazanego na zdjęciu od Ciebie? Wklejam fotkę z http://www.skyscrapercity...d.php?t=327546, z pewnością jest też gdzieś na naszym FDG.
Nie ma, znikęły całkowicie po poszerzeniu Wałów Jagiellońskich. Nie mam pewności czy wszystkie ale część przetrwała wojnę.
Piotr J. napisał/a:
...próbuję wtłoczyć w zdjęcie , które przedstawiasz budynek Lebenversicherungsanstaldt Wespreussen, Silberhutte 1, na planie Mikołaja z 1940 nie mogę wyraźnie przybliżyć, czy zajął on część terenu wskazanego na zdjęciu od Ciebie?
Miałem gdzieś lepsze ujęcie z widocznym fragmentem Dominikswall ale nie mogę go znaleźć w czeluściach mojego dysku. Załączam za to inne, widok z Targu Siennego na Hucisko, na rogu Huciska i Wałów Jagiellońskich widać za pomnikiem fragment tego budynku.
Dzięki koledzy, a więc budynek Lebensversicherungsanstalt Westpreussen dłuższą ścianą położony był przy Wałach Św Dominika, a o adresie decydowało wejście położone w krótszym boku gmachu. Przy okazji ciekawostka ,załączam pismo z LVAWP do Sądu w sprawie wysłania listów hipotecznych, dotyczących kredytu na budynek, którego jestem obecnie właścicielem (ul Ludowa nr 10). Jest to ostatni wpis w niemieckiej księdze wieczystej, następne wpisy są już w nowej księdze z 1959 roku. Warto dodać, że wszystkie hipoteki zostały po II Wojnie Światowej unieważnione, a nieruchomości ,czy to Skarb Państwa , czy osoby fizyczne ( np. Niemcy z polskim obywatelstwem) nabyli bez obciążeń.
Sądzę, że wojnę przetrwał tylko jeden z budynków przy Małym Błędniku, pokazuje to zdjęcie z monografii Stankiewicza i Szermera "Gdańsk Rozwój architektoniczny i urbanistyczny" wyd. Arkady 1959 r. str. 203. Ten sam budynek widać na zdjęciu za gmachem LVAWP.
Budynek został rozebrany, prawdopodobnie w związku z poszerzeniem Wałów Jagiellońskich. Co do lokalizacji, wystarczy cofnąć się o stronę i porównać z pocztówką Saaba. Ciekawe za to, jaki gmach miał adres.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum