Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Najwybitniejsi architekci zaprojektują Centrum "S"
Autor Wiadomość
Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 10:56 pm   

Właśnie przebudowałem Fischmarkt. Ale nie jestem zadowolony, mój projekt nie odbiega zbytnio od innych :II

Fischmarkt.jpg
Plik ściągnięto 8360 raz(y) 48,46 KB

doraa 

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:07 pm   

No ja nie widze innego wyjścia, jak tylko zgłoszenie wszystkich przedpisaczy do konkursu........ :wink:

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:09 pm   

Ewidentnie dyskutujemy o gustach, więc sobie pozwolę - podobają mi się te budynki, ten po lewej nawet bardzo. Tylko ta baszta ni w pięć ni w dziewięć.
Nie miałbym nic przeciwko, gdyby takie właśnie realizacje powstały na terenach postoczniowych. Ba, chętnie bym tam zamieszkał. I zapewniam was, że nie jestem jedyny.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:14 pm   

Mikołaju, nie tylko Tobie one się podobają, mi również. Ale one mają swoje miejsce, w nowym Gdańsku. Wciskanie takiego czegoś, nawet ładnego w historyczne centrum jest jak wbijanie gwoździa w kolano :mrgreen:

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:18 pm   

I tu nie ma między nami sporu! :)
Wątek ten dotyczy budowy Centrum Solidarności - czy ono ma powstać w "historycznym centrum"?

Dziki REX 

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:25 pm   

Sabaoth napisał/a:
Mikołaju, nie tylko Tobie one się podobają, mi również. Ale one mają swoje miejsce, w nowym Gdańsku. Wciskanie takiego czegoś, nawet ładnego w historyczne centrum jest jak wbijanie gwoździa w kolano :mrgreen:

Znów na siłę prubujecie wywołać konflikt. Nowe miasto to miejsce dla nowoczesnej architektury i lepiej aby ona nie była obarczona żądnymi nawiąaniami do histori skoro nie ma takiej potrzeby. Lepiej nawiążać do abstrakcyjnej idei wolności, albo do przmysłowego otoczenia. Mam nadzieję, że każdy z architektów zaproponuje coś od siebie i nie będzie sie zbytnio oglądał na to co inni powiedzą.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:25 pm   

Ale ja nigdy nie byłem przeciwny nowoczesnej architekturze, zresztą chyba nikt nie był, ja tylko twierdzę, że ona ma swoje miejsce poza centrum miasta. Postawienie takiego czegoś na Długim targu albo na Mariackiej byłoby zbrodnią, ale na terenach postoczniowych, na Zaspie czy Przymorzu już nie.

Dziki REX 

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:27 pm   

Nikt się w tej kwesti z tobą nie spiera, ale oczywiście ty i Grun musicie się popisywać jacy to jesteście zabawni.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:29 pm   

Dziki REX napisał/a:
Sabaoth napisał/a:

Znów na siłę prubujecie wywołać konflikt. Nowe miasto to miejsce dla nowoczesnej architektury i lepiej aby ona nie była obarczona żądnymi nawiąaniami do histori skoro nie ma takiej potrzeby. Lepiej nawiążać do abstrakcyjnej idei wolności, albo do przmysłowego otoczenia. Mam nadzieję, że każdy z architektów zaproponuje coś od siebie i nie będzie sie zbytnio oglądał na to co inni powiedzą.

Nie rozumiem Cię, czy ja coś innego pisałem?

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:33 pm   

Jak dla mnie panoramy Gruna i Sabaotha były bardzo zabawne i nie o popisywanie sie tu chodzi. Rex, co z Twoim poczuciem chumoru? :wink:

Dziki REX 

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:39 pm   

Mam kiepski dzień. :evil: Poczucie chumoru zuzyło mi się do 14:00

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pon Lis 22, 2004 11:44 pm   

Dziki REX napisał/a:

Cytat:
centrum Kongresowe to sie akurat juz buduje - taka funkcje ma spelniac sala Filharmonii (na Olowiance, przypominam )

Prawdziwe centrum kongresowe to skomplikowany kompleks. Filharmonia raczej może spełniać funkcję zastępczego centrum konferencyjnego

zapytam Cie wprost - byles w srodku? a moze pracowales tam kiedys i wiesz, jakie plany sa zwiazane z calym terenem po Elektrocieplowni?

Dziki REX 

Wysłany: Wto Lis 23, 2004 12:08 am   

Byłem w środku na różnych etapach budowy i od dawna śledzę temat. Na ołowiance stoi już niemal ukończona nowa siedziba Filharmoni Bałtyckiej wraz z hotelem w zadoptowanym spichrzu. Jest to jednak obiekt typowo muzyczny i bardzo dobrze się stało gdyż do tej pory nie było w Gdańsku porządnej sali koncertowej z dobrą akustyką. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczną się tam wreszcie koncerty aby udać się tam z moją kobietą. Były już wprawdzie prubne koncert, ale bez akustycznego wykończenia wnętrza a to jeszcze nie to.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Wto Lis 23, 2004 12:16 am   

prubnych koncertów, zapewniam Cie, nie bylo :hihi: próbnych tez nie...
mimo wszystko bede sie upierac (pozwolisz) - docelowo ex-elektrocieplownia ma spelniac wymogi takze centrum kongresowego, nie tylko sali koncertowej. uwierz mi.
a czy jest dostatecznie duza czy nie, to bedzie problem potencjalnego klienta...

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Wto Lis 23, 2004 9:05 am   

Może kongresowe centrum to musi być co najmniej takie jak Sala Kongresowa w Dużej Mazowieckiej Wsi.

Odpowiedz do tematu