Wysłany: Pon Sie 09, 2004 7:28 pm Gdańskie moździerze
Każdy je zna, wiem tylko, że wyprodukowane zostały w Szwecji w mieście i firmie FINSPONG w 1834 roku (na temat firmy też niewiele znalazłem). Czy ktoś mógłby powiedzieć na ich temat coś więcej. Ile ich było, kto je sprowadził, czy wykonane były dla Gdańska?
Pozdrawiam
ARM4.jpg
Plik ściągnięto 14176 raz(y) 24,51 KB
ARM2.jpg
Plik ściągnięto 14176 raz(y) 24,35 KB
_________________ "śmieciarz historyczny to brzmi dumnie"..:-)
No proszę, tyle złomu i nikt tego jeszcze nie ukradł
Jeszcze jedno, w Szwecji nie ma miasta Finspong. Jest za to Finspang (pisane przez a z kółkiem, które na forum wyświetla sie jako a&ring, takie a z kółkiem czyta się jako o), leżące niedaleko Norrkoeping. Ale nic na temat moździerzy nie wiem, może coś znajdę.
Sabaoth, racja ale napis na moździerzu to Finspong, kojarzy się dość jednoznacznie. Poza tym była tam jakaś manufaktura metalurgiczna a obecnie też są jakieś metalurgiczne zakłady. Nigdzie nie znalazłem jednak jednoznacznej informacji o produkcji armat a o to między innymi mi chodzi.
Pozdrawiam
ARM3.jpg
Plik ściągnięto 14161 raz(y) 36,09 KB
_________________ "śmieciarz historyczny to brzmi dumnie"..:-)
Przejrzałem stronę o gminie Finspang i nie znalazłem niczego o odlewni. Może była kiedyś i została dawno zamknięta. Co do pisowni, to mogła się ona zmieniać, podobnie jest z miastem Gävle, które kiedyś pisało się inaczej: Gefle, a nawet Jevle.
Napisałem że w pozycji ZBLIŻONEJ do bojowej. Generalnie "od połowy XIX wieku Zbrojownia zaczęła raczej byc magazynem dawnej, bezużytecznej już broni, niż nowoczesnym arsenałem". (Jacek Friedrich, "Gdańskie Zabytki Architektury")
Bliźniaczo podobny ten moździerz do tych naszych - gdańskich.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Może i podobny, ale czy wszystkie moździerze nie są do siebie podobne? A tego to znalazłem jakieś 60 km od Gdańska, na zamku w Malborku (Marienburg W.Pr.).
Wschodnia elewacja Zbrojownii cała w rusztowaniach, a moździerze leżą sobie jeszcze spokojnie. Mam nadzieję, że niebawem "dorobią się" jeśli nie prawdziwych lawet to przynajmniej podstaw, które bardziej je wyeksponują.
A poniżej kilka szwedzkich moździeży.
mo_gd.JPG
Plik ściągnięto 14068 raz(y) 20,37 KB
mo01.JPG
Plik ściągnięto 14068 raz(y) 23,46 KB
mo02.JPG
Plik ściągnięto 14068 raz(y) 13,65 KB
mo03.JPG
Plik ściągnięto 14068 raz(y) 31,45 KB
mo04.JPG
Plik ściągnięto 14068 raz(y) 17,53 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Jeśli mialoby się je ustawić lufami w górę, to ten prawy trzeba by porządniej zaślepić, w przeciwnym razie bowiem, znając poziom aktulanych mieszkańców Gdańska, obawiam się, że będzie slużył za pojemnik na odpadki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum