patrz:http://www.piwnicarajcow.pl/historia_pl.htm
czy możliwe jest na forum publikowanie treści innych stron z podaniem źródła, bez uzyskiwania zgody administratora danej strony?
Wydaje mi się , że wiedza na temat co jedli, co pili i jak sporządzali posiłki dawni i obecni gdańszczanie może być nie mniej interesujące niż materialne zabytki i tak jak one stanowią elementy kultury.
Więc dlatego podałe sam przepis nie znając szczegółów jego pochodzenia, bo jak sądziłe intencją autora wątku było poznanie nie tylko miejsc ale i przepisów. Nie uważm więc że moja wypowiedz była blablaniem nie na temat.
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
w Oliwie w Dolinie Radości znajduje się superekskluzywna restauracja Dwór Oliwski, jednak trudno w jej menu szukać odnosienia do regionalnej tradycji, dominują dania z kręgu kultury śródziemnomorskiej.
pięknie odnowiony budynek został przekształcony w kosmopolityczny kombinat gastronomiczno - dermatologiczny. Tak, tak jest również SPA. WSzystko dla ludzi z dużą kiesą, dla maluczkich wizyty w niedziele - coś a la szwedzki stół ale dwa zestawy do wybory za jedyne 68 PLN od osoby.
Piszę to dlatego, bo uważam że przeróbka zabytkowych budowli i tworzenie klasycznych enklaw przeznaczanie ich prawie wyłącznie dla wyselekcjonowanej grupy osób nie powinno mieć miejsca. Jakie jest Wasze zdanie
kolejny przepis na nalewkę - przepis z kuchni POlskiej
Kummel gdański " czyli jak nazwa wskazuje kminkówka gdańska
Składniki:
70 g owoców kminku,
5 g owoców kolendry,
1 łyżeczka suszonego owocu koperku,
0.55 l spirytusu 96°,
0.7 l wody,
0.4 kg cukru,
0.25 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Sposób przyrządzenia:
Zioła zalać mieszaniną spirytusu i 0.5 l wody, naczynie szczelnie za mknąć i odstawić do macerowania. Po 14 dniach przecedzić przez bibułę filtracyjną, wlać do syropu sporządzonego z cukru i dolać wody (0.2 l) z dodatkiem kwasku cytrynowego, wymieszać, odstawić i po 7 dniach rozlać do butelek. Likier ma barwę złocistobrązową, aromat i smak kminkowo-korzenny. Zawartość cukru ok. 26%. Pije się go o temp. 8 - 10°C.
Piszę to dlatego, bo uważam że przeróbka zabytkowych budowli i tworzenie klasycznych enklaw przeznaczanie ich prawie wyłącznie dla wyselekcjonowanej grupy osób nie powinno mieć miejsca. Jakie jest Wasze zdanie
Ona nazywa tą zupę Aintopf (fonetycznie).
[...]
Koleżanka twierdzi że to typowo gdańskie danie. W restauracji jej dziadka była to sezonowa specjalność lokalu w okresie gdy była dostępna młoda włoszczyzna (cała zielenina dodaje jej specyficznego wyglądu i smaku).
Eintopf to w ogólności danie gotowane w jednym wielkim garze z tego, co akurat mamy pod ręką, w celu niedrogiego wyżywienia naszej licznej rodziny. Rodzajów tego jest w zasadzie tyle, ile możliwych zestawień składników, czyli nieskończenie wiele.
Hitlerowcy wprowadzili w Niemczech tzw. Eintopfsonntag ("eintopfowa niedziela"), w ramach której w pierwszą niedzielę miesiąca, od października do marca, należało jeść Eintopf, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na tzw. Winterhilfswerk.
Tymczasem Zwarra pisze w "Gdańszczanach" (wyd. 1976, s. 64):
Głosząc hasło "Gemeinnutz geht vor Eigennutz" (Dobro społeczne jest ponad dobrem jednostki) uruchomiono w Gdańsku wzorem Rzeszy "Winterhilfswerk", powszechną akcję pomocy zimowej z różnorodnymi formami zbierania i ściągania danin na rzecz biednych. Pod pretekstem humanitaryzmu tej akcji wprowadzono nie znany gdańskiej kuchni comiesięczny obyczaj "Eintopfessen", który poza doraźną oszczędnością miał oswoić gospodynie domowe z planowanym systemem racjonowania żywności.
500 g wiśni
1 szczypta cynamonu
3 szt goździków
1 łyżka stołowa galaretki w proszku
4 łyżka stołowa cukru
1/4 ltr wody
.
Wiśnie, wodę, cynamon i goździki włożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty. Zagęścić galaretką według proszku zupę według upodobania, posłodzić i zdjąć z ognia. Schłodzić, spożywać na zimno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum