Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload
 Ogłoszenie 

>> Flagi Wolnego Miasta - zamówienia <<

Poprzedni temat :: Następny temat
al.Marksa/Hallera
Autor Wiadomość
pumeks 

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 7:56 pm   

Jarek PDW napisał/a:
mce napisał/a:
Ponadto szkoda, że nie znalazło się jedno zdanie wyjaśnienia co to są "fińskie domki" i skąd się wzięły. My wiemy ale chyba czytelnicy nie wszyscy.

Założyłem, że Czytelnik będzie wiedział, Pan Redaktor też nie chciał uściślenia więc chyba nie będzie problemu :wink:

No właśnie, ja jestem ciekaw, czy są jakieś dokumenty mówiące o tym fińskim pochodzeniu domków? czy to nie jest kolejna "urban legend"? w każdym razie w tym poście Feyg zamieścił dokument z 1942 r., z informacją o planowanym ustawieniu "schwedischen Holzhäuser" - szwedzkich domów drewnianych.

mce 
Velofahrer

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 9:33 pm   

Jednak to 1948, była o tym dyskusja w tym wątku:

http://www.forum.dawnygda...38cc3b5b997094b

dotik zamieściła tam link do fajnej galerii z ich budowy, pozwolę sobie tutaj wkleić:

http://www.fotohistoria.p...2_itemId=124463

pumeks 

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 11:15 pm   

Nie kwestionuję, że w 1948 je postawiono - ale czy znasz jakikolwiek dokument mówiący o faktycznym pochodzeniu tych domów? a już zwłaszcza na potwierdzenie tezy o jakichś reperacjach należnych jakoby Rosji a przekazanych Polsce?

mce 
Velofahrer

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 11:26 pm   

Nie znam żadnego dokumentu co do pochodzenia tych domków, czytałem o nich kiedyś w którejś ze starszych książek lub przewodników o Gdańsku, prawdopodobnie było to gdzieś u Stankiewicza.
A tu garść (niesprawdzonych) informacji z wikipedii (jak widać popularne są na Śląsku):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Domki_fi%C5%84skie

Martino 

Wysłany: Dzisiaj 19:45   

Darek Ma napisał/a:
Pochodzenia zdjęcia nie pamiętam. Poszukam jeszcze w zdjęciach rodzinnych bo jak sobie przypominam mam ujęcie ulicy Hallera. Troche mi nie pasuje rok budowy 1942-44. To są dwa ciągi budynków między numerami 90 a 120 no jakoś tak musiały być bardzo szybko budowane i to jeszcze w warunkach gospodarki wojennej. Na podstawie wyposażenia mojego mieszkania tzw poniemieckiego czyli podwójne drzwi wejściowe, podłogi drewniane, solidne kaflowe piece, osobno wc i łazienka z trzonem grzewczym do ciepłej wody, spiżarnia w kuchni, potężny piec kuchenny oraz piwnica o powierzchni około 20 m. Mieszkania przeważnie o powierzchniach rzędu 60-100 m2 zależnie od położenia. Jak na warunki wojenne to standart znacznie lepszy niż wszystkie bloki z lat 50-tych. W sumie to mocno mnie to zaciekawiło. Trzeba poszperać.

Pytanie: Czy Einwohnerbuch 1942 jest dostepny w internecie?

Racja! To Niemiecki standard z okresu II wojny - mieszkanie mojej babci w Gdyni na Partyzantów 39.. to samo.. duże mieszkanie ponad 60 m2 - 2 pokoje ale z tzw. "służbówką" przy kuchni!.

Odpowiedz do tematu