Na końcu ulicy Kurpińskiego na gdańskim Chełmie jest okazały budynek, willa, obecnie dom weselny i restauracja. Kiedyś także była tam knajpa, jeszcze w PRL`u. Budynek położony jest na samym cyplu góry, idealny widok z niego jest na dzielnice: Siedlce, Łostowice, kawałek Centrum.
Ojciec opowiadał mi, że podczas ostatniej wojny był tam niemiecki bunkier, a cały dom był umocniony. Rzeczywiście, jeszcze z PRL`u pamiętam że było widać otwory strzelnicze w ścianach dolnej kondygnacji willi. Pole ostrzału idealne.
Czy ktoś zwiedział piwnice tej knajpy? Znalazł jakieś ślady przeszłości w samym budynku i na jego zboczach?
Budynek widać doskonale na szczycie góry z ulicy Nowolipie, Kartuska, Kolonia Zręby
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Pozyskałem ostatnio światłokopie map 1:1000 Ze stanem z 1972r. ale na podkładzie "wg. stanu z 1959 r.
Na arkuszu GDASK - WRZESZCZ jest zaznaczone coś, co może być tym bunkrem. Poza tym całe to wzgórze i drugie za ul. Schuberta (obecnie stoii tam Carrefour) zaznaczono jakieś półkoliste skarpy. Wygląda mi to na jakieś okopy stanowisk wykonanych dla obrońców Gdańska z 45 r.
Już bez znaku zapytania, ten rów opadający od ul. Powstańców Warszawskich to rów przeciwczołgowy a tego okresu. Wydaje mi się, że to właśnie przy budowie tego odcinka rowu zrobiono zdjęcie ludziom budującym go, a opisane jako prace fortyfikacyjne w Brętowie.
W zeszłym roku pytałem o ten bunkier, schron dawnego sąsiada. On kręcił się w tej okolicy już w latach 50., z 25 lat przed wprowadzeniem się do bloków. Żadnego bunkra ani nie widział, ani nic o nim nie słyszał. I ja również (jak chyba kiedyś pisałem na Wolnym Forum Gdańsk) nic takiego nie pamiętam. Choć sławną "Victorię" zaczęli budować jak miałem 4-5 lat. Niemniej było to na tyle blisko (teren zabaw w wojnę itd.), że coś bym (mimo tak młodego wieku) chyba kojarzył.
Pozyskałem ostatnio światłokopie map 1:1000 Ze stanem z 1972r. ale na podkładzie "wg. stanu z 1959 r.
Na arkuszu GDASK - WRZESZCZ jest zaznaczone coś, co może być tym bunkrem. Poza tym całe to wzgórze i drugie za ul. Schuberta (obecnie stoii tam Carrefour) zaznaczono jakieś półkoliste skarpy. Wygląda mi to na jakieś okopy stanowisk wykonanych dla obrońców Gdańska z 45 r.
Już bez znaku zapytania, ten rów opadający od ul. Powstańców Warszawskich to rów przeciwczołgowy a tego okresu. Wydaje mi się, że to właśnie przy budowie tego odcinka rowu zrobiono zdjęcie ludziom budującym go, a opisane jako prace fortyfikacyjne w Brętowie.
Masz racje to row przeciw czolgowy
w drodze z ul .schuberta w kierunku piecewa w malym lasku byly okopy i podstawy betonowe od dzial 88
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum