Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Mikołaj
Pią Lis 12, 2010 4:36 pm
Gdańsk. Budynek na końcu ul. Kurpińskiego
Autor Wiadomość
Ponury2 

Wysłany: Sob Sty 31, 2009 4:07 pm   Gdańsk. Budynek na końcu ul. Kurpińskiego

http://www.zumi.pl/namapi...&type=1&scale=2

Na końcu ulicy Kurpińskiego na gdańskim Chełmie jest okazały budynek, willa, obecnie dom weselny i restauracja. Kiedyś także była tam knajpa, jeszcze w PRL`u. Budynek położony jest na samym cyplu góry, idealny widok z niego jest na dzielnice: Siedlce, Łostowice, kawałek Centrum.

Ojciec opowiadał mi, że podczas ostatniej wojny był tam niemiecki bunkier, a cały dom był umocniony. Rzeczywiście, jeszcze z PRL`u pamiętam że było widać otwory strzelnicze w ścianach dolnej kondygnacji willi. Pole ostrzału idealne.

Czy ktoś zwiedział piwnice tej knajpy? Znalazł jakieś ślady przeszłości w samym budynku i na jego zboczach?

Budynek widać doskonale na szczycie góry z ulicy Nowolipie, Kartuska, Kolonia Zręby

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

to_ja 

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 10:05 pm   

Kurpińskiego to Suchanino, a nie Chełm.

Ponury2 

Wysłany: Pon Lut 02, 2009 6:53 pm   

Racja :głupi_ty:

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

Krzysztof 

Wysłany: Nie Lut 21, 2010 6:11 pm   

Pozyskałem ostatnio światłokopie map 1:1000 Ze stanem z 1972r. ale na podkładzie "wg. stanu z 1959 r.
Na arkuszu GDASK - WRZESZCZ jest zaznaczone coś, co może być tym bunkrem. Poza tym całe to wzgórze i drugie za ul. Schuberta (obecnie stoii tam Carrefour) zaznaczono jakieś półkoliste skarpy. Wygląda mi to na jakieś okopy stanowisk wykonanych dla obrońców Gdańska z 45 r.
Już bez znaku zapytania, ten rów opadający od ul. Powstańców Warszawskich to rów przeciwczołgowy a tego okresu. Wydaje mi się, że to właśnie przy budowie tego odcinka rowu zrobiono zdjęcie ludziom budującym go, a opisane jako prace fortyfikacyjne w Brętowie.

Okopy.jpg
Plik ściągnięto 7044 raz(y) 79,35 KB

prace_fortyfikacyjne_piecki-br_towo_1944_-_1m[1].jpg
Plik ściągnięto 7044 raz(y) 69,58 KB

Bartosz B. 

Wysłany: Nie Lut 21, 2010 7:16 pm   

W zeszłym roku pytałem o ten bunkier, schron dawnego sąsiada. On kręcił się w tej okolicy już w latach 50., z 25 lat przed wprowadzeniem się do bloków. Żadnego bunkra ani nie widział, ani nic o nim nie słyszał. I ja również (jak chyba kiedyś pisałem na Wolnym Forum Gdańsk) nic takiego nie pamiętam. Choć sławną "Victorię" zaczęli budować jak miałem 4-5 lat. Niemniej było to na tyle blisko (teren zabaw w wojnę itd.), że coś bym (mimo tak młodego wieku) chyba kojarzył.

baldi1 

Wysłany: Nie Mar 28, 2010 9:59 pm   

Krzysztof napisał/a:
Pozyskałem ostatnio światłokopie map 1:1000 Ze stanem z 1972r. ale na podkładzie "wg. stanu z 1959 r.
Na arkuszu GDASK - WRZESZCZ jest zaznaczone coś, co może być tym bunkrem. Poza tym całe to wzgórze i drugie za ul. Schuberta (obecnie stoii tam Carrefour) zaznaczono jakieś półkoliste skarpy. Wygląda mi to na jakieś okopy stanowisk wykonanych dla obrońców Gdańska z 45 r.
Już bez znaku zapytania, ten rów opadający od ul. Powstańców Warszawskich to rów przeciwczołgowy a tego okresu. Wydaje mi się, że to właśnie przy budowie tego odcinka rowu zrobiono zdjęcie ludziom budującym go, a opisane jako prace fortyfikacyjne w Brętowie.

Masz racje to row przeciw czolgowy
w drodze z ul .schuberta w kierunku piecewa w malym lasku byly okopy i podstawy betonowe od dzial 88

Dieter 
Schidlitzer

Wysłany: Nie Mar 28, 2010 10:36 pm   

Krzysztof napisał/a:
... rów przeciwczołgowy z tego okresu. Wydaje mi się, że to właśnie przy budowie tego odcinka rowu zrobiono zdjęcie ludziom budującym go ...

Rowy te budowano w roku 1944. Budowane byly przez wiezniow i kobiety. A tu widac tylko prywatnych mezczyzn... :???:

Odpowiedz do tematu