Kawałek mojej ulicy. Dom jest do rozbiórki od dawna. Niby nic specjalnie pięknego, a i tak szkoda...
Zastanawia mnie tylko upór administratora w zabijaniu okien i drzwi deskami, które ludność tubylcza prywatyzuje na opał.
A czy ten dom stanowi mienie państwowe lub komunalne? Bo jeśli jest to budynek prywatny, to obywatele ci dokonują co najwyżej przekształceń własnościowych w postaci przeniesienia (na siebie rzecz jasna) własności* niekonstrukcyjnych elementów drewnianych
* oczywiście tak na prawdę to nie własności tylko posiadania
Wysłany: Pią Mar 17, 2006 11:17 am Słowackiego- rozebrane w 2004
Po tych budyneczkach przy ul. Słowackiego przy Srebrnym Młynie pozostało tylko wspomnienie. Zdjęcia wykonałem w kwietniu 2004, niedługo przed całkowitą rozbiórką. Nie podpisuję numerami posesji, bo nie jestem teraz w Gdańsku, gdzie mam wszystkie mapy. Może zanim tam dotrę, ktoś to za mnie zrobi. Chciałem napisać: "miłego oglądania", ale zabrzmiałoby to chyba dość sarkastycznie
grzechuu. Słowackiego 78 .A ja wreszcie w starym Dancysiu... Od stycznia jestem "weekendowym gdańszczaninem". Jak dobrze Wam, którzy możecie być tu na stałe. Ale do rzeczy. Do zdjęć z posesji Słowackiego 78 - domy te stanowiły cześć majatku "Srebrny Młyn" dorzucam plan geodezyjny z 1940 i wypis z Adressbuchu 1942 z informacją o właścicielu i lokatorach. To zabawne , że mieszkali tu młynarze o nazwisku "Muller". A tak w ogóle, jakby kto potrzebował jakieś info z Adressbuchu, to focę i wysyłam
Hochstriess 78
Muller'sche Erben-gemeinschaft E ( Spółka- Spadkobiercy Mullera - właściciele)
lokatorzy:
Drost Hugo - młynarz
Laskowski Anastasius- robotnik
Mottlau Albert - mistrz młynarski
Młyn-"Srebrny Młyn"
Muller Carl - wyroby branży młynarskiej
Tiede Alexander- młynarz
Zeise Kurt - urzednik
Zeise Richard- inwalida
Wczoraj namierzyłem kolejne budynki do rozbiórki - całą końcówkę Siennej Grobli otabliczkowali, w tym dom podcieniowy. Jak czas pozwoli obfotografuję je.
Dodatkowo zrobiłem oczy, gdy ujżałem prace rozbiórkowe na terenie Dagomy. Inwestor ciekawy (PeKaO Investment) ,więc może ten teren zyska.
No i wzięli się za kolejny teren (między Toruńską, starym dworcem a bastionami), oczyścili - pewnie pod budowę kolejnych apartamentów. Poczekamy - zobaczymy.
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Nie wiem, czy ten domek z Matejki pojawił się w tym wątku (albo innym) - nie było na nim chyba tej żółtej tabliczki "do rozbiórki", kiedy robiłam to zdjęcie 4 marca, bo pamiętam, jak się zastanawiałam, na co go przerobią... a wczoraj już go nie było, zieje tylko dziura w ziemi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum