Wysłany: Pią Mar 22, 2013 3:01 pm Koszary przy ulicy Słowackiego, Sobieskiego , lotnisko 1940
Na prośbę jednego z Kolegów z forum zamieszczam będące w moim posiadaniu zdjęcia koszar przy ulicy Słowackiego z przełomu zimy i wiosny 1940 roku.
koszary 16.jpg Dzisiejszy Deutsche Bank, za budynkiem widoczna Al.Grunwaldzka
Plik ściągnięto 19670 raz(y) 57,28 KB
koszary 1.jpg Przysięga rocznik 1940 na terenie boiska które w tamtym czasie mieściło się za naszą stołówką.
Plik ściągnięto 19690 raz(y) 98,64 KB
koszary 5.jpg Zdjęcie w lewym górnym rogu to nieistniejący już budynek stojący w okolicy kantyny.Za nim stał kiosk " Ruch-u " Kolejne to charakterystyczny budynek z zegarem przy "małpim gaju "
Plik ściągnięto 19690 raz(y) 98,93 KB
koszary 6.jpg Zdjęcie w lewym górnym rogu to budynki przy Al. Grunwaldzkiej ( dzisiejszy Deutsche Bank )Dwa dolne zdjęcia , w tle ul.Szymanowskiego.
Plik ściągnięto 19690 raz(y) 108,86 KB
koszary 7.jpg W tle widoczna ulica Szymanowskiego. W środku żołnierza na przepustce ( płot okalający koszary uszczelniony jest przed ciekawskimi deskami ) i maszerujący dzisiejszą Al.Zwycięstwa
Plik ściągnięto 19690 raz(y) 77,66 KB
Ostatnio zmieniony przez dariusz08 Pią Mar 22, 2013 5:20 pm, w całości zmieniany 6 razy
Mam prośbę do szanownego grona
- pomóżcie zidentyfikować miejsce uwiecznione na poniższej fotografii.
Z tego co wiem to przedstawia ona żołnierzy odbywających służbę w koszarach przy Słowackiego.Panowie wybrali się zapewne na eskapadę po okolicznych wzgórzach w tle za nimi to zapewne jakiś staw ale gdzie konkretnie ???
O ile dobrze czytam opis, "I. Zug im Gelände. Im Hintergrund Langfuhr. J.E.B. 120. April 1941" ale rzeczywiście, ciężko tu dopatrzeć się czegoś znanego.
Po kolejnej analizie dopatrzyłem się. Po lewej stronie cmentarz brętowski i domek przed nim przy Słowackiego, bliżej osuszony staw poniżej nasypu. Po lewej na górze domki ul. Rejmonta, a na dole to muszą być zabudowania szpitala. Zredukowany staw po środku i zarys młyna za nim.
Wojacy musieli stanąć blisko szczyty nad wykopem kolejowym.
domek naprzeciwko cmentarza brętowskiego ma adres Słowackiego 84. z nim jest jakiś budynek gospodarczy, prawdopodobnie ten:
Zdjęcie zrobiłem po wycięciu drzew pod TS.
Panowie, jestem pod wrażeniem .
Niby okolice w których się wychowałem ale nie dałem rady ich zidentyfikować.
Teraz wiem wszystko.
Serdeczne dzięki za pomoc .
Poniżej należące już do mnie pozostałe zdjęcia z tej serii.
Z lenistwa wstawiam zdjęcia z aukcji
A ja mimo wszystko poddam w wątpliwość, iż Srebrzysko widzimy. Mimo, że praktycznie wszystko pasuje.
Ale.
Ale nie pasują mi dwie rzeczy. W ramce widać, a raczej chyba dostrzegam, jakiś spory budynek, którego tam nigdy nie było.
A po drugie zaznaczone wzgórze, które miałoby być w miejscy dzisiejszych punktowców 25, 29 na Słowackiego (za Reymonta w stronę koszar). Nie ma i raczej nie było tak wysokiego wzgórza.
No i teren cmentarza jakoś szybko wznosi się w stronę wzgórz. Czy nie zbyt stromo?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum