Jest to tzw. wieża Bartosa, do czego służyła pierwotnie to nie mam pojęcia, a do czego może służyć to zdradzi powyższy link.
Z tego nieco zaszyfrowanego opisu wnioskuje, że wewnątrz jest lejek. Czyli potwierdza sie moje przypuszczenie, że to jakiś silos do ładowania wagonów albo tendrów parowozowych.
To mogloby byc urzadzenie do naweglania parowozow, albo jakis silos do ladowania zboza lub innych towarow sypkich.
Na przykład takie...
wrd.JPG
Plik ściągnięto 38878 raz(y) 22,63 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
fajnie fajnie, ale czy Dario potwierdził, że na dole były jakieś tory?
z tym strzałkami z dariowego obiektu skojarzyły mi się strzałki widoczne w Brzeźnie. Do czego i komu służą? czy to prawda, że mają naprowadzić kosmitów na bursztynową komnatę?
Tory ciężko namierzyć, bo jak widzicie drzewa mocno porastają teren. Miejsce jest, by np. pociąg mógł wjechać pod to coś. Tylko po co jak to stoi praktycznie nad wodą. Chyba że..... w tym miejscu coś przeładowywano ze statków na wagony w ten sposób. Torów nei namierzyłem, ale wiadomo w tych czasach to już by ich na pewno nie było, skoro 100m dalej jest CentroZlom
Ja sobie wykombinowałem że to mógł być jakiś bunkier, który miał bronić most kolejowy na Wyspę Stogi, ale widzę ze tu poważne grono ekspertów, które sypie takimi odpowiedziami, że szczena opada.
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Ja sobie wykombinowałem że to mógł być jakiś bunkier, który miał bronić most kolejowy na Wyspę Stogi, ale widzę ze tu poważne grono ekspertów, które sypie takimi odpowiedziami, że szczena opada.
A jak dobrze zamaskowany, nawet grono ekspertów się nie poznało
z tym strzałkami z dariowego obiektu skojarzyły mi się strzałki widoczne w Brzeźnie. Do czego i komu służą? czy to prawda, że mają naprowadzić kosmitów na bursztynową komnatę?
Na tych "strzałkach" kiedyś były zamontowane światła, coś w rodzaju tzw. koguta. Takie cóś, tyle że w dużo mniejszej skali było kiedyś niedaleko domu, w którym mieszkałam na Żuławach. Konstrukcja stała niedaleko ujścia Wisły Królewieckiej do Zalewu Wiślanego. I coś mi świta, że na Mierzeji Wiślanej było tego więcej.
Zapewne są to jakieś pozostałości po znakach nawigacyjnych. Może kotmonika nam naświetli (nomen omen) sprawę?
A bursztynowa komnata jest ukryta w tunelu pod moim ogródkiem i basta!
Dario bunkry zazwyczaj wkopuje się w ziemię, a nie robi w formie wieżowców. Taki "klabzdron" byłoby bardzo łatwo zniszczyć, a w każdym razie bardzo łatwo by się w niego celowało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum